Mărirea și decăderea orașului Motru

In urma cu aproximativ 50 de ani in zona Motru au luat  fiinta primele exploatatii de carbune  care au devenit alaturi de cele din Valea Jiului, furnizoare de carbune pentru unitatile producatoare de energie electrica. 
Locuitorii orasului Motru dar si cei din satele inconjuratoare atat din judetul Gorj cat si cei din satele din Mehedinti aflate la granita cu Gorjul, prin prisma castigurilor consistente pe care industria miniera le oferea au inceput sa resimta prosperitatea.
Judetul Gorj dintr-unul dintre cele mai sarace judete din tara a ajuns sa aiba cele mai mari venituri pe cap de locuitor.
De la zicala care circula printre oameni la inceputul anilor ’50: „Daca vrei ca un caine sa moara de foame, il duci in Gorj!”, judetul nostru a devenit un pol de prosperitate si pentru a ocupa locurile de munca vacante din industria miniera si energetica a fost nevoie de relocarea a zeci de mii de oameni din toata tara, intrucat industria absorbise toata forta de munca existenta in Gorj si Mehedinti.
In anul 1989 a avut loc Revolutia care a rasturnat regimul comunist.
Din 1990 pana in prezent intreg judetul nostru dar cu preponderenta zona Motru a intrat intr-un regres permanent din punct de vedere al locurilor de munca dar si al infrastructurii precare.
 Incet, incet serviciile prestatoare pentru minerit precum Uzina Motru, ITUC-ul, IGO dar si altele au fost preluate de diverse firme private si in cele din urma au falimentat sau efectiv s-au inchis.
Cooperativele de comert care gestionau magazinele, restaurantele dar si fabrica de paine si unitatea Progresul au fost inlocuite cu initiative de afaceri ale multor oameni din Motru. In unele sectoare ale comertului lucrurile au evoluat si au adus bunastare celor care le patroneaza iar in altele, lucrurile au stagnat situatia datorandu-se si invaziei de produse din alte tari.
Singura unitate de productie care s-a modernizat si evoluat a fost Fabrica de Tricotaje din Motru care la ora actuala are cateva sute de salariati si fabrica produse pentru diverse branduri internationale din lumea modei.
In ultimii 30 de ani nicio formatiune politica din Motru, in afara promisiunilor din campaniile electorale, nu a reusit sa asigure o alternativa a locurilor de munca pierdute. 
 
De-a lungul a celor 30 de ani au fost tot felul de proiecte pentru Motru dintre care unele s-au realizat, altele nu. 
 
Cert este ca municipiul Motru se confrunta in continuare cu multe probleme pe care voi incerca sa le enumar mai jos si pe care dumneavoastra, locuitori ai Motrului le stiti dar poate cei care se ocupa de politicile publice locale isi vor arunca privirea si vor incerca sa gaseasca solutii:
 
  • Lipsa locurilor de munca in Motru este una dintre principalele probleme a locuitorilor. Cu totii stim ca oameni tineri sau chiar si mai in varsta lucreaza in diverse tari mai dezvoltate decat Romania si multi dintre ei ar fi dornici sa se reintoarca la familiile si prietenii dumnealor din zona Motru,la casele care si le-au ridicat prin truda anilor munciti si tot ce ii mai leaga de aceste locuri. Unii ar dori chiar sa dezvolte afaceri mai mici sau mai mari in zona noastra sau pur si simplu ar dori sa gaseasca un loc de munca stabil si cu perspective de  a evolua cum au facut-o si in tarile in care au muncit. De asemenea sute de tineri din comunitatea noastra studiaza in mari centre universitare din tara sau chiar din strainatate si multi ar dori sa se intoarca in Motru daca ar vedea ca au perspective pentru un viitor frumos. In Timișoara sunt sute de motreni care lucreaza in fabricile de acolo in diverse pozitii ba chiar si la Drobeta-Turnu Severin sunt oameni care fac zilnic naveta la Fabrica de Cablaje de acolo. 
 
  • Lipsa sau infrastructura precara din zona noastra precum si calitatea scazuta a nivelului de trai sunt probleme reale cu care comunitatea se confrunta de ani de zile.
  • O covarsitoare majoritatea a gospodariilor din satelor apartinatoare de Motru nu sunt conectate la reteaua publica de apa si canalizare,in mare parte infrastructura stradala a acestor sate este la nivelul unor ulite si in afara de câteva rabe de pietris nu au cunoscut o altfel de modernizare. 
  • Blocurile de locuinte din Motru in afara de acoperirea a unora dintre ele nu au cunoscut o altfel de modernizare. Tevile de apa rece, calda, canalizare si agent termic au o vechime de 50 de ani iar multe dintre subsoluri au devenit focare de infectie la o mare parte dintre aceste imobile. Anveloparea lor ar putea duce si la o eficienta termica ridicata care ar scadea costurile cu incalzirea ale locuitorilor.
  • Infrastructura stradala si pietonala este si ea in degradare accentuata in destule locuri din municipiu.
  • UATAA Motru principalul furnizor de apa calda si agent termic din oras se confrunta cu probleme majore riscand intr-un viitor nu prea indepartat sa se inchida datorita lipsei investitiilor. UATAA plateste in fiecare an sume considerabile de bani pentru achizitionarea certificatelor de carbon necesare functionarii, din lipsa retehnologizarii care ar putea sa o faca mai putin poluanta iar conditiile de functionare din punct de vedere al poluarii se inaspresc in fiecare an. Inchiderea acestei unitati ar insemna pierderea unui important numar de locuri de munca dar ar pune intr-o situatie dificila si cativa mii de proprietari de apartamente din Motru dar si majoritatea institutiile de invatamant din Motru care sunt racordate la sistemul de incalzire centralizata. 
  •  Problema cainilor comunitari pare sa nu isi mai gaseasca o rezolvare.
  •  Activitatile sportive din cadrul Stadionului Municipal sufera si ele din cauza finantarii precare. 
  • Deschiderea portilor strandului din oras, anul acesta, pana in momentul de fata nu s-a reusit desi ar fi fost o activitate generatoare de sume consistente de bani pentru bugetul local in conditiile in care multi motreni nu au mai plecat in concedii datorita situatiei globale, actuale. 
  • Promovabilitatea scazuta la examenul de Bacalaureat de la Colegiul Tehnic Motru nu este datorata profesorilor de acolo si nici in mare parte administratiei locale si nici a tinerilor care nu mai au o motivatie pentru a invata vazand lipsa de perspective din oras dar este o problema care in colaborare cu cadrele didactice si tinerii care invata acolo, tot administratia locala trebuie sa ii gaseasca o solutie. 
 
Probleme mai sunt multe dar enumerarea lor in detaliu ar face ca acest articol sa ajunga la o dimensiune plictisitoare si ar aduce mai multa amaraciune in suflet celor care il citesc. 
Peste aproximativ doua luni de zile, locuitorii orasului Motru dar si cei din satele apartinatoare vor merge la urne pentru a alege pentru alti patru ani o noua administratie locala.
 Trecand peste criza actuala generata de pandemia de coronavirus, de iminenta politica a Uniunii Europene pentru a inchide exploatarile miniere,politica care are efecte dezastruoase asupra zonei Motru, o parte dintre noi se vor prezenta la urne cu speranța ca lucrurile se vor indrepta.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *